Acht inzichten uit de Sector Analyse Kantoren.

In dit artikel tref je acht opmerkelijke inzichten uit de Sector Analyse Kantoren aan. Wil je het complete beeld? Download dan het volledige rapport.

Samenvatting

  1. Kantoren moeten voor 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. 19 procent van de kantoren voldoet daar nu al aan, maar het overgrote deel van de kantoren heeft nog helemaal geen energielabel. De grootste opgave ligt hier bij kantoren in de bouwjaren 1950-2000

  2. In 2020 was er vooral minder vraag naar grote kantoorruimten. Kleine kantoren blijven in trek. Dit pas in de verwachting dat thuiswerken bij grote kantoren ook na de coronamaatregelen blijft bestaan. “Vooral bij grote bedrijven kun je verwachten dat er kantoorruimte afgestoten wordt”

  3. Door corona en thuiswerken worden er nieuwe eisen aan het interieur gesteld. Het moet hoogwaardiger

  4. De meeste projecten zijn gepland in Z-H (198), N-H (180) en N-B (133)

De 8 inzichten

1. Het opnamevolume van kantoren is In 2020 met 41 procent afgenomen

Na jaren van groei is het opnamevolume in 2020 fors gedaald. In 2019 zagen we nog een recordopname van 1494000 m2 kantoorruimte. In 2020 is dit met 41% afgenomen tot 880000 m2.

2. Vooral de vraag naar grotere kantoorruimte is ingestort

Als we inzoomen op het aantal transacties zien we dat die bij kleinere kantoren nagenoeg gelijk is gebleven, maar dat de vraag naar middelgrote en vooral grote kantoren fors is afgenomen.

3. De Randstad blijft de hotspot voor de nieuwbouw van kantoorruimte

Als we kijken naar de pijplijn van kantoorprojecten dan blijft de Randstad de hotspot. De meeste projecten waarin kantoorruimte wordt gerealiseerd bevinden zich in Noord-Holland en Zuid-Holland

4. De kantorenmarkt is nog lang niet klaar voor de nieuwe label-c certificering

Kantoren moeten voor 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Slechts 19 procent van de kantoren voldoet daar nu al aan, maar het overgrote deel van de kantoren heeft nog helemaal geen energielabel.

5. Recent gebouwde kantoren zijn vaak al wel duurzaam genoeg.

Wanneer we inzoomen op de kantorenvoorraad dan zien we dat de verduurzamingsopgave vooral in de kantoren van voor 2000 zit. Kantoren die na 2000 zijn gebouwd voldoen vaak al wel aan de eisen voor minimaal energielabel C.

6. Randgemeenten hebben het moeilijk

In de top 10 gemeenten met de grootste daling bvo zitten relatief veel randgemeenten die rondom de G4 steden liggen. De daling is het grootste in Leidschendam-Voorburg, Diemen en Nieuwegein. Dit biedt tegelijkertijd weer kansen voor transformatie en grootschalige gebiedsontwikkelingen.

7. Thuiswerken vooral bij grote bedrijven een permanent ontwikkeling

In enquêtes geven vooral grote bedrijven geven aan fors kantoorruimte af te schalen. Harde cijfers ontbreken echter nog. Wel lijkt er vooral een trend te zijn in de verandering van de functie van het kantoor. Mensen die wel op kantoor werken, hebben meer behoefte aan ontmoetingsplekken en concentratiewerkplekken om hybride te kunnen werken

8. De Amsterdamse kantorenmarkt herstelt snel

De verwachting van de gemeente Amsterdam is dat de kantorenmarkt in de stad zich snel zal herstellen. De pijplijn zit nog vol met projecten. Vanaf 2022 wordt er fors boven de netto uitbreidingsvraag van 125.000 m2 bvo aan de kantorenvoorraad toegevoegd.

Meer weten? Bestel deze sectoranalyse

We leveren in deze sectoranalyse weer veel data uit diverse bronnen om de ontwikkelingen te duiden. Zolang het coronavirus niet definitief verslagen is, blijft het in sommige opzichten koffiedik kijken. Grote lijnen kunnen we wel ontdekken. Dat hybride werken doorzet en dat kantoren een upgrade gaan krijgen, is wel zo goed als zeker

58 pagina's in PDF-vorm boordevol met data en analyses
Verschijningsdatum: 5 augustus 2021

Bestel de Sector Analyse Kantoren hier

Nieuws

NIEUW: Sector Analyse Horeca (gratis)

Nu de coronacrisis grotendeels achter de rug is, wil iedereen er weer op uit en de horecasector ontvangt de gasten met open armen. Mits er voldoende personeel in de zaak is, want dat is een van de belemmeringen voor een volledige opleving. Download deze sectoranalyse ter waarde van € 350,- gratis.

Case

"Cobouw heeft ontzettend veel data die kan ondersteunen"

Cobouw heeft ontzettend veel data die kan ondersteunen. Mark Kremers nam contact op met de data-consultants van Cobouw Bouwberichten. 'Zij gaven mij een overzicht van het aantal gebouwde woningen in 2020 én de woningen die de komende vijf jaar gebouwd worden. Dat is echt heel gaaf.’

Blog

De vraag over het woningtekort die niet gesteld wordt

Het zal niemand ontgaan zijn. Er is een woningtekort in Nederland. Met als gevolg dat de woningprijzen hard stijgen, overbieden de norm is geworden en het voor starters zonder een financieel rugzakje (de ‘jubelton’) steeds moeilijker wordt om een woning te kopen.

Nieuws

Transformatie van kerk naar hotel

Het BUNK-hotel in de voormalige Sint-Ritakerk in Amsterdam-Noord zou na de transformatie officieel worden geopend op 17 maart 2020. Op 15 maart werd de lockdown afgekondigd in verband met COVID. “We zitten nu dus nog steeds met een leeg hotel”, vertelt mede-eigenaar Robin Hagedoorn.“De mensen zorgen voor de ziel van het gebouw”

Blog

Wie gaan die 1 miljoen woningen bouwen?

Het gaat goed met de bouw. De ranglijst van de Cobouw50 van dit jaar laat nooit eerder vertoonde winstmarges zien. Een aantal grote bouwers laat marges boven de 10 procent zien. En ook in de bouwmonitor, de maandelijkse thermometer die Cobouw en USP in de markt steken, zijn de voorspellingen al tijden zeer zonnig.

Blog

Ventilatie: over gezonde gebouwen en well-being

Door corona staat ventilatie in schoolgebouwen volop in de spotlight. En ondanks de zomervakantie van de afgelopen weken ging de discussie hierover vrolijk door. Zo meldde het AD dat in vele honderden schoolgebouwen de luchtkwaliteit belabberd is.

Blog

5 redenen om je business te funderen op data

"Nieuws, achtergrond en data vormen een gouden driehoek om bedrijven een voorsprong te geven omdat zij verbonden zijn met Cobouw." aldus Mieke Luisman-Stikkelorum, uitgever van Cobouw. Inzichten waarmee je meer en betere business kunt binnenhalen.

Case

"Elke maandag een mail met leads in mijn rayon"

Rolph Voesenek kan zijn week vullen met het opvolgen van leads die hij via Bouwberichten heeft ontvangen. ‘Ik zie Bouwberichten als een prima lead generator. Elke maandagochtend ontvang ik een mail met nieuwe relevante informatie over projecten."

Nieuws

Sector Analyse Wonen

De woningmarkt staat bol van de spanning. Veel huishoudens zijn op zoek naar een ander huis. De prijzen van koopwoningen stijgen maar door. Hoe steekt de markt globaal in elkaar en welke demografische en economische ontwikkelingen gaan impact hebben op de markt?

Nieuws

Sector Analyse Onderwijs (gratis)

Cijfers laten zien dat er voor de bouwsector in het onderwijs een enorme kans ligt. Vooral het primaire en secundaire onderwijs schreeuwt om groot onderhoud, vernieuwing en renovatie. Als extra komt daar ook nog het gebrekkige binnenklimaat van de meeste Nederlandse scholen bij. Zowel de planvorming als de uitvoering blijft achter bij de opgave. Het is de gedeelde financiering en verantwoordelijkheid van gemeenten en schoolbesturen die de grootste sta-in-de-weg is voor snelle oplossingen. Je kunt deze Sector Analyse, ter waarde van € 350,-, tijdelijk gratis downloaden. ####55 pagina's in PDF-vorm boordevol met data en analyses ####Verschijningsdatum: 10 mei 2021

Nieuws

Kwartaalupdate Bouw

Elk kwartaal zet Cobouw Data & Analytics de belangrijkste economische ontwikkelingen in de bouwsector van de afgelopen drie maanden op een rij, signaleert de meest opvallende trends en kijkt vooruit naar de rest van het jaar. Je kunt de laatste Kwartaalupdate (Q4) hieronder gratis downloaden.

Nieuws

Bouw/Vastgoed Monitor

De Bouw- en Vastgoed Monitor is een onderzoek uitgevoerd door Cobouw en USP Marketing Consultancy. In dit onderzoek worden geënquêteerde bedrijven uit de bouw maandelijks bevraagd over hoe het bedrijf ervoor staat, hoe men denkt over thema’s als circulariteit, arbeidsmarkt en innovatie. Ook wordt de impact gepeild van onder andere prijsontwikkelingen, stikstof, PFAS en het coronavirus. Het onderzoek meet het sentiment in de bouw- en vastgoedwereld en is telkens een momentopname. Het onderzoek wordt structureel uitgevoerd om zo de ontwikkelingen over een langere periode accuraat in kaart te brengen. Je kunt de laatste maandelijkse inzichten van de Bouw/Vastgoed Monitor hieronder gratis downloaden of contact opnemen om het marktrapport te kopen.

Nieuws

Download 50 gratis leads uit de horecasector

Bouwberichten heeft een overzicht voor je gemaakt van 50 gratis projecten in de horecasector. In de mail tref je ook projecten aan uit andere sectoren zoals: bedrijven en logistiek, kantoren, zorg, retail, onderwijs en woningbouw.