Transformatie van kerk naar hotel

Het BUNK-hotel in de voormalige Sint-Ritakerk in Amsterdam-Noord zou na de transformatie officieel worden geopend op 17 maart 2020. Op 15 maart werd de lockdown afgekondigd in verband met COVID. “We zitten nu dus nog steeds met een leeg hotel”, vertelt mede-eigenaar Robin Hagedoorn.“De mensen zorgen voor de ziel van het gebouw”

Door: Ingrid Rompa

Het BUNK-hotel in de voormalige Sint-Ritakerk in Amsterdam-Noord zou na de transformatie officieel worden geopend op 17 maart 2020. Op 15 maart werd de lockdown afgekondigd in verband met COVID. “We zitten nu dus nog steeds met een leeg hotel”, vertelt mede-eigenaar Robin Hagedoorn. “In Utrecht hebben we ook een kerk getransformeerd tot hotel. Dat is wel opengebleven.” Het hotel in Utrecht beschikt over 45 kamers en 62 slaapcabines, in Amsterdam zijn 106 kamers en 54 slaapcabines.

Hoe ben je bij dit project betrokken geraakt?
“Ik heb 20 jaar gewerkt als adviseur in de commerciële vastgoedwereld. Al lange tijd heb ik een voorliefde voor het transformeren van religieus erfgoed. Ik heb twee keer een kerk omgebouwd tot mijn eigen woning. Zes jaar geleden kreeg ik de Westerkerk in Utrecht aangeboden, maar die is veel te groot om in te wonen. Toen ontstond het idee om de kerk te herbestemmen naar de functie hotel. Ik heb vervolgens het BUNK-concept uitgeschreven. Daarna wonnen we de tender in Utrecht maar ook in Amsterdam, en bezat ik – samen met zakenpartner Patrick van der Sman – opeens twee kerkpanden.”

Ik ben het meest trots op het moment dat zo'n gebouw gaat leven.

  • Robin Hagedoorn, eigenaar BUNK-hotel

Waarom heb je ervoor gekozen om de kerk te transformeren naar hotel?
“We zijn beiden niet-hoteliers, maar we vonden het toch interessant om het gebouw een hospitality- of horecafunctie te geven, omdat er een gezonde vastgoedcasus aan hangt. Door de invulling van hospitality heb je vaak de grootste waardestijging van het vastgoed. In die periode hebben we Joachim Looij, onze General Manager die alle hotelkennis heeft meegebracht, aangenomen. Met hem samen hebben we het hele concept doorontwikkeld.”

Wat is er specifiek aan bouwen voor horeca?
“Het transformeren van een kerk tot hotel is een hele onderneming, met een hybride vorm van allerlei functies. Het betekent dat je naast hotelkamers er ook voor moet zorgen dat er een restaurant en een bar komen. In ons concept vormt cultuur een belangrijk onderdeel. We hebben ook veel oorspronkelijke onderdelen laten zitten. Zo’n kerk heeft een belangrijke historische functie gehad, en daar moet je ook rekening mee houden in je ontwerp.”

Welke materialen hebben jullie gebruikt?
“We hebben geprobeerd een duurzame footprint te realiseren. Er is zoveel mogelijk hergebruikt, zoals bijvoorbeeld de kerkbanken. In Utrecht hebben we in de kerkzaal met een CLT-constructie (Cross Laminated Timber) reversibel gebouwd. In theorie kunnen we de kerkzaal in 6 weken in de oude staat herstellen. De hotelkamers zitten overal verspreid; in het houten gebouw, maar ook in de pastorie en - dat is heel bijzonder - boven het tongewelf. Die muren waren aan het wijken. We wisten dat we funderingsherstel moesten doen. En toen heeft mijn zakenpartner Patrick van der Sman bedacht om een soort stalen tafelconstructie, die de muren bij elkaar hield, over dat tongewelf heen te bouwen. En daar hebben we in de oude zolderruimte onder het zadeldak 6 kamers kunnen realiseren.”

bunk pods

Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben het meest trots op het moment dat zo'n gebouw gaat leven. Je kunt het allemaal wel bedenken en ontwerpen maar als het ook nog werkt; dat is echt geweldig. Het zijn met name de reacties van mensen die voor het eerst binnenkomen en met een blij gevoel weer weggaan nadat ze een hapje hebben gegeten. Mensen kunnen elkaar ontmoeten in het restaurant. Dat is niet alleen voor de toeristen. Het heeft echt een buurtfunctie en dat maakt het leuk. De mensen zorgen voor de ziel van het gebouw.”

Het interview is onderdeel van de sectoranalyse Horeca die binnenkort verschijnt.

Nieuws

NIEUW: Sector Analyse Horeca (gratis)

Nu de coronacrisis grotendeels achter de rug is, wil iedereen er weer op uit en de horecasector ontvangt de gasten met open armen. Mits er voldoende personeel in de zaak is, want dat is een van de belemmeringen voor een volledige opleving. Download deze sectoranalyse ter waarde van € 350,- gratis.

Case

"Cobouw heeft ontzettend veel data die kan ondersteunen"

Cobouw heeft ontzettend veel data die kan ondersteunen. Mark Kremers nam contact op met de data-consultants van Cobouw Bouwberichten. 'Zij gaven mij een overzicht van het aantal gebouwde woningen in 2020 én de woningen die de komende vijf jaar gebouwd worden. Dat is echt heel gaaf.’

Blog

De vraag over het woningtekort die niet gesteld wordt

Het zal niemand ontgaan zijn. Er is een woningtekort in Nederland. Met als gevolg dat de woningprijzen hard stijgen, overbieden de norm is geworden en het voor starters zonder een financieel rugzakje (de ‘jubelton’) steeds moeilijker wordt om een woning te kopen.

Blog

Wie gaan die 1 miljoen woningen bouwen?

Het gaat goed met de bouw. De ranglijst van de Cobouw50 van dit jaar laat nooit eerder vertoonde winstmarges zien. Een aantal grote bouwers laat marges boven de 10 procent zien. En ook in de bouwmonitor, de maandelijkse thermometer die Cobouw en USP in de markt steken, zijn de voorspellingen al tijden zeer zonnig.

Blog

Ventilatie: over gezonde gebouwen en well-being

Door corona staat ventilatie in schoolgebouwen volop in de spotlight. En ondanks de zomervakantie van de afgelopen weken ging de discussie hierover vrolijk door. Zo meldde het AD dat in vele honderden schoolgebouwen de luchtkwaliteit belabberd is.

Blog

5 redenen om je business te funderen op data

"Nieuws, achtergrond en data vormen een gouden driehoek om bedrijven een voorsprong te geven omdat zij verbonden zijn met Cobouw." aldus Mieke Luisman-Stikkelorum, uitgever van Cobouw. Inzichten waarmee je meer en betere business kunt binnenhalen.

Case

"Elke maandag een mail met leads in mijn rayon"

Rolph Voesenek kan zijn week vullen met het opvolgen van leads die hij via Bouwberichten heeft ontvangen. ‘Ik zie Bouwberichten als een prima lead generator. Elke maandagochtend ontvang ik een mail met nieuwe relevante informatie over projecten."

Nieuws

Sector Analyse Wonen

De woningmarkt staat bol van de spanning. Veel huishoudens zijn op zoek naar een ander huis. De prijzen van koopwoningen stijgen maar door. Hoe steekt de markt globaal in elkaar en welke demografische en economische ontwikkelingen gaan impact hebben op de markt?

Nieuws

Sector Analyse Onderwijs (gratis)

Cijfers laten zien dat er voor de bouwsector in het onderwijs een enorme kans ligt. Vooral het primaire en secundaire onderwijs schreeuwt om groot onderhoud, vernieuwing en renovatie. Als extra komt daar ook nog het gebrekkige binnenklimaat van de meeste Nederlandse scholen bij. Zowel de planvorming als de uitvoering blijft achter bij de opgave. Het is de gedeelde financiering en verantwoordelijkheid van gemeenten en schoolbesturen die de grootste sta-in-de-weg is voor snelle oplossingen. Je kunt deze Sector Analyse, ter waarde van € 350,-, tijdelijk gratis downloaden. ####55 pagina's in PDF-vorm boordevol met data en analyses ####Verschijningsdatum: 10 mei 2021

Nieuws

Kwartaalupdate Bouw

Elk kwartaal zet Cobouw Data & Analytics de belangrijkste economische ontwikkelingen in de bouwsector van de afgelopen drie maanden op een rij, signaleert de meest opvallende trends en kijkt vooruit naar de rest van het jaar. Je kunt de laatste Kwartaalupdate (Q4) hieronder gratis downloaden.

Nieuws

Bouw/Vastgoed Monitor

De Bouw- en Vastgoed Monitor is een onderzoek uitgevoerd door Cobouw en USP Marketing Consultancy. In dit onderzoek worden geënquêteerde bedrijven uit de bouw maandelijks bevraagd over hoe het bedrijf ervoor staat, hoe men denkt over thema’s als circulariteit, arbeidsmarkt en innovatie. Ook wordt de impact gepeild van onder andere prijsontwikkelingen, stikstof, PFAS en het coronavirus. Het onderzoek meet het sentiment in de bouw- en vastgoedwereld en is telkens een momentopname. Het onderzoek wordt structureel uitgevoerd om zo de ontwikkelingen over een langere periode accuraat in kaart te brengen. Je kunt de laatste maandelijkse inzichten van de Bouw/Vastgoed Monitor hieronder gratis downloaden of contact opnemen om het marktrapport te kopen.

Nieuws

Download 50 gratis leads uit de horecasector

Bouwberichten heeft een overzicht voor je gemaakt van 50 gratis projecten in de horecasector. In de mail tref je ook projecten aan uit andere sectoren zoals: bedrijven en logistiek, kantoren, zorg, retail, onderwijs en woningbouw.