Sector Analyse Kantoren: minder vierkante meters, meer kwaliteit

De coronacrisis heeft bestaande trends in de kantorenmarkt verder versterkt. Hybride werken, duurzaamheid en well being zijn daarbij de sleutelwoorden. Dat zeggen experts in de nieuwe Sector Analyse Kantoren van Cobouw.

Werkgevers kunnen zich op arbeidsmarkt onderscheiden met duurzame en moderne kantoren. Niet alleen de bereikbaarheid speelt een rol, ook een gezond binnenklimaat en sfeer zijn van belang. Idealiter ligt het kantoor in een mixed use zone met woningen, horeca en retail wat zorgt voor reuring en levendigheid.

Er is meer behoefte aan kleine dan grote kantoren

Deze eigenschappen zijn onder andere van belang, zo analyseren experts, om de veranderende demografie van de kantoorbevolking te faciliteren: steeds meer kenniswerkers uit alle windstreken en steeds minder administratieve medewerkers uit de buurt. Het kantoor is voor die nieuwe generatie een belangrijke plek om elkaar te ontmoeten en de bedrijfscultuur te ontdekken. Architect Roberto Meyer: ‘Als je minder vaak op kantoor bent, wordt de werkplek juist belangrijker. Het moet zich bewijzen als punt waar jij je teamleden ontmoet en waar je elkaar inspireert. Dit betekent dat je met minder vierkante meters toe kan, maar dat je op die beperkte oppervlakte meer kwaliteit moet bieden.’

Daarnaast gaat de aanstaande verplichting van minimaal energielabel C een impuls geven aan de modernisering van kantoren. Van de bijna 70.000 label C-plichtige kantoren heeft slecht 19 procent minimaal label C. Het gros van de objecten heeft überhaupt nog geen label. Dat gaat dan vooral om de kleinere kantoren die gebouwd zijn in de periode 1951-2000. Zo’n 60 procent van de kantooroppervlakte die nog geen label C heeft staat in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Op dit moment staan er ruim 870 bouwprojecten met een kantoorfunctie op stapel met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 9 miljoen vierkante meter. Dit behelst zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten en zowel ‘pure’ kantoorpanden als multifunctionele gebouwen. Zo’n dertig procent van deze projecten bevindt zich nog in de ontwerpfase, blijkt uit data in de Sector Analyse.

Bekijk de 8 belangrijkste inzichten alvast

Meer weten? Bestel deze sectoranalyse

We leveren in deze sectoranalyse weer veel data uit diverse bronnen om de ontwikkelingen te duiden. Zolang het coronavirus niet definitief verslagen is, blijft het in sommige opzichten koffiedik kijken. Grote lijnen kunnen we wel ontdekken. Dat hybride werken doorzet en dat kantoren een upgrade gaan krijgen, is wel zo goed als zeker

58 pagina's in PDF-vorm boordevol met data en analyses
Verschijningsdatum: 5 augustus 2021

Bestel de Sector Analyse Kantoren hier

Nieuws

NIEUW: Sector Analyse Horeca (gratis)

Nu de coronacrisis grotendeels achter de rug is, wil iedereen er weer op uit en de horecasector ontvangt de gasten met open armen. Mits er voldoende personeel in de zaak is, want dat is een van de belemmeringen voor een volledige opleving. Download deze sectoranalyse ter waarde van € 350,- gratis.

Case

"Cobouw heeft ontzettend veel data die kan ondersteunen"

Cobouw heeft ontzettend veel data die kan ondersteunen. Mark Kremers nam contact op met de data-consultants van Cobouw Bouwberichten. 'Zij gaven mij een overzicht van het aantal gebouwde woningen in 2020 én de woningen die de komende vijf jaar gebouwd worden. Dat is echt heel gaaf.’

Blog

De vraag over het woningtekort die niet gesteld wordt

Het zal niemand ontgaan zijn. Er is een woningtekort in Nederland. Met als gevolg dat de woningprijzen hard stijgen, overbieden de norm is geworden en het voor starters zonder een financieel rugzakje (de ‘jubelton’) steeds moeilijker wordt om een woning te kopen.

Nieuws

Transformatie van kerk naar hotel

Het BUNK-hotel in de voormalige Sint-Ritakerk in Amsterdam-Noord zou na de transformatie officieel worden geopend op 17 maart 2020. Op 15 maart werd de lockdown afgekondigd in verband met COVID. “We zitten nu dus nog steeds met een leeg hotel”, vertelt mede-eigenaar Robin Hagedoorn.“De mensen zorgen voor de ziel van het gebouw”

Blog

Wie gaan die 1 miljoen woningen bouwen?

Het gaat goed met de bouw. De ranglijst van de Cobouw50 van dit jaar laat nooit eerder vertoonde winstmarges zien. Een aantal grote bouwers laat marges boven de 10 procent zien. En ook in de bouwmonitor, de maandelijkse thermometer die Cobouw en USP in de markt steken, zijn de voorspellingen al tijden zeer zonnig.

Blog

Ventilatie: over gezonde gebouwen en well-being

Door corona staat ventilatie in schoolgebouwen volop in de spotlight. En ondanks de zomervakantie van de afgelopen weken ging de discussie hierover vrolijk door. Zo meldde het AD dat in vele honderden schoolgebouwen de luchtkwaliteit belabberd is.

Blog

5 redenen om je business te funderen op data

"Nieuws, achtergrond en data vormen een gouden driehoek om bedrijven een voorsprong te geven omdat zij verbonden zijn met Cobouw." aldus Mieke Luisman-Stikkelorum, uitgever van Cobouw. Inzichten waarmee je meer en betere business kunt binnenhalen.

Case

"Elke maandag een mail met leads in mijn rayon"

Rolph Voesenek kan zijn week vullen met het opvolgen van leads die hij via Bouwberichten heeft ontvangen. ‘Ik zie Bouwberichten als een prima lead generator. Elke maandagochtend ontvang ik een mail met nieuwe relevante informatie over projecten."

Nieuws

Sector Analyse Wonen

De woningmarkt staat bol van de spanning. Veel huishoudens zijn op zoek naar een ander huis. De prijzen van koopwoningen stijgen maar door. Hoe steekt de markt globaal in elkaar en welke demografische en economische ontwikkelingen gaan impact hebben op de markt?

Nieuws

Sector Analyse Onderwijs (gratis)

Cijfers laten zien dat er voor de bouwsector in het onderwijs een enorme kans ligt. Vooral het primaire en secundaire onderwijs schreeuwt om groot onderhoud, vernieuwing en renovatie. Als extra komt daar ook nog het gebrekkige binnenklimaat van de meeste Nederlandse scholen bij. Zowel de planvorming als de uitvoering blijft achter bij de opgave. Het is de gedeelde financiering en verantwoordelijkheid van gemeenten en schoolbesturen die de grootste sta-in-de-weg is voor snelle oplossingen. Je kunt deze Sector Analyse, ter waarde van € 350,-, tijdelijk gratis downloaden. ####55 pagina's in PDF-vorm boordevol met data en analyses ####Verschijningsdatum: 10 mei 2021

Nieuws

Kwartaalupdate Bouw

Elk kwartaal zet Cobouw Data & Analytics de belangrijkste economische ontwikkelingen in de bouwsector van de afgelopen drie maanden op een rij, signaleert de meest opvallende trends en kijkt vooruit naar de rest van het jaar. Je kunt de laatste Kwartaalupdate (Q4) hieronder gratis downloaden.

Nieuws

Bouw/Vastgoed Monitor

De Bouw- en Vastgoed Monitor is een onderzoek uitgevoerd door Cobouw en USP Marketing Consultancy. In dit onderzoek worden geënquêteerde bedrijven uit de bouw maandelijks bevraagd over hoe het bedrijf ervoor staat, hoe men denkt over thema’s als circulariteit, arbeidsmarkt en innovatie. Ook wordt de impact gepeild van onder andere prijsontwikkelingen, stikstof, PFAS en het coronavirus. Het onderzoek meet het sentiment in de bouw- en vastgoedwereld en is telkens een momentopname. Het onderzoek wordt structureel uitgevoerd om zo de ontwikkelingen over een langere periode accuraat in kaart te brengen. Je kunt de laatste maandelijkse inzichten van de Bouw/Vastgoed Monitor hieronder gratis downloaden of contact opnemen om het marktrapport te kopen.

Nieuws

Download 50 gratis leads uit de horecasector

Bouwberichten heeft een overzicht voor je gemaakt van 50 gratis projecten in de horecasector. In de mail tref je ook projecten aan uit andere sectoren zoals: bedrijven en logistiek, kantoren, zorg, retail, onderwijs en woningbouw.