Acht inzichten uit de Sector Analyse Wonen.

In dit artikel tref je acht opmerkelijke inzichten uit de Sector Analyse Wonen aan. Wil je het complete beeld? Download dan het volledige rapport.

1. Amsterdammers wonen het kleinst

Amsterdammers wonen het kleinst in vergelijking met de inwoners van andere grote steden. Eengezinswoningen in Den Haag zijn groot, zowel in vergelijking met andere steden als met het landelijk totaal

2. Corporaties bouwen steeds minder

Corporaties realiseren sinds 2013 minder nieuwbouw. In dat jaar werd de verhuurdersheffing ingevoerd; een belasting over sociale huurwoningen. Er wordt wel steeds meer gebouwd, maar vooral koopwoningen.

3. Forse groei eenpersoonshoushoudens

Het aantal huishoudens neemt met meer dan een miljoen toe. Deze stijging komt grotendeels op het conto van eenpersoonshuishoudens. Daar zitten ook veel senioren bij.

4. Bouwkosten fors gestegen

De bouwkosten per vergunde woning zijn sinds 2015 met 36% gestegen tot ruim €163.000,- per woning.

5. Flexwonen een groeiende markt

In 2019 en 2020 zijn er volgens het Expertisecentrum Flexwonen respectievelijk 3664 en 5352 flexwoningen opgeleverd. Voor de komende twee jaar staan er nog eens tienduizend op de planning.

6. Industrieel bouwen wordt het nieuwe normaal

In 2021 worden naar verwachting 14.000 woningen industrieel geproduceerd, zo’n 20 procent van het totaal aantal woningen. De verwachtingen zijn dat dit oploopt tot 55 of misschien wel 80%

7. Corporatiesector loopt voorop in de energietransitie

Ruim 80 procent van de corporatiehuurwoningen beschikt over een energielabel. Van de koopwoningen heeft nog geen kwart van de woningen een energielabel.

8. Hoe jonger het huis, des te hoger het energielabel

78 procent van de woningen met energielabel A is na 2001 gebouwd, terwijl 71 procent van de woningen met energielabel D of lager voor 1971 is gebouwd

Meer weten? Bestel deze sectoranalyse

Met speciale aandacht voor planvorming, gasloos bouwen, prefab en industrialisatie en flexwonen.

  • 59 pagina's in PDF-vorm boordevol met data en analyses
  • Verschijningsdatum: 27 mei 2021

Bestel de Sector Analyse Wonen hier

Nieuws

NIEUW: Sector Analyse Horeca (gratis)

Nu de coronacrisis grotendeels achter de rug is, wil iedereen er weer op uit en de horecasector ontvangt de gasten met open armen. Mits er voldoende personeel in de zaak is, want dat is een van de belemmeringen voor een volledige opleving. Download deze sectoranalyse ter waarde van € 350,- gratis.

Case

"Cobouw heeft ontzettend veel data die kan ondersteunen"

Cobouw heeft ontzettend veel data die kan ondersteunen. Mark Kremers nam contact op met de data-consultants van Cobouw Bouwberichten. 'Zij gaven mij een overzicht van het aantal gebouwde woningen in 2020 én de woningen die de komende vijf jaar gebouwd worden. Dat is echt heel gaaf.’

Blog

De vraag over het woningtekort die niet gesteld wordt

Het zal niemand ontgaan zijn. Er is een woningtekort in Nederland. Met als gevolg dat de woningprijzen hard stijgen, overbieden de norm is geworden en het voor starters zonder een financieel rugzakje (de ‘jubelton’) steeds moeilijker wordt om een woning te kopen.

Nieuws

Transformatie van kerk naar hotel

Het BUNK-hotel in de voormalige Sint-Ritakerk in Amsterdam-Noord zou na de transformatie officieel worden geopend op 17 maart 2020. Op 15 maart werd de lockdown afgekondigd in verband met COVID. “We zitten nu dus nog steeds met een leeg hotel”, vertelt mede-eigenaar Robin Hagedoorn.“De mensen zorgen voor de ziel van het gebouw”

Blog

Wie gaan die 1 miljoen woningen bouwen?

Het gaat goed met de bouw. De ranglijst van de Cobouw50 van dit jaar laat nooit eerder vertoonde winstmarges zien. Een aantal grote bouwers laat marges boven de 10 procent zien. En ook in de bouwmonitor, de maandelijkse thermometer die Cobouw en USP in de markt steken, zijn de voorspellingen al tijden zeer zonnig.

Blog

Ventilatie: over gezonde gebouwen en well-being

Door corona staat ventilatie in schoolgebouwen volop in de spotlight. En ondanks de zomervakantie van de afgelopen weken ging de discussie hierover vrolijk door. Zo meldde het AD dat in vele honderden schoolgebouwen de luchtkwaliteit belabberd is.

Blog

5 redenen om je business te funderen op data

"Nieuws, achtergrond en data vormen een gouden driehoek om bedrijven een voorsprong te geven omdat zij verbonden zijn met Cobouw." aldus Mieke Luisman-Stikkelorum, uitgever van Cobouw. Inzichten waarmee je meer en betere business kunt binnenhalen.

Case

"Elke maandag een mail met leads in mijn rayon"

Rolph Voesenek kan zijn week vullen met het opvolgen van leads die hij via Bouwberichten heeft ontvangen. ‘Ik zie Bouwberichten als een prima lead generator. Elke maandagochtend ontvang ik een mail met nieuwe relevante informatie over projecten."

Nieuws

Sector Analyse Wonen

De woningmarkt staat bol van de spanning. Veel huishoudens zijn op zoek naar een ander huis. De prijzen van koopwoningen stijgen maar door. Hoe steekt de markt globaal in elkaar en welke demografische en economische ontwikkelingen gaan impact hebben op de markt?

Nieuws

Sector Analyse Onderwijs (gratis)

Cijfers laten zien dat er voor de bouwsector in het onderwijs een enorme kans ligt. Vooral het primaire en secundaire onderwijs schreeuwt om groot onderhoud, vernieuwing en renovatie. Als extra komt daar ook nog het gebrekkige binnenklimaat van de meeste Nederlandse scholen bij. Zowel de planvorming als de uitvoering blijft achter bij de opgave. Het is de gedeelde financiering en verantwoordelijkheid van gemeenten en schoolbesturen die de grootste sta-in-de-weg is voor snelle oplossingen. Je kunt deze Sector Analyse, ter waarde van € 350,-, tijdelijk gratis downloaden. ####55 pagina's in PDF-vorm boordevol met data en analyses ####Verschijningsdatum: 10 mei 2021

Nieuws

Kwartaalupdate Bouw

Elk kwartaal zet Cobouw Data & Analytics de belangrijkste economische ontwikkelingen in de bouwsector van de afgelopen drie maanden op een rij, signaleert de meest opvallende trends en kijkt vooruit naar de rest van het jaar. Je kunt de laatste Kwartaalupdate (Q4) hieronder gratis downloaden.

Nieuws

Bouw/Vastgoed Monitor

De Bouw- en Vastgoed Monitor is een onderzoek uitgevoerd door Cobouw en USP Marketing Consultancy. In dit onderzoek worden geënquêteerde bedrijven uit de bouw maandelijks bevraagd over hoe het bedrijf ervoor staat, hoe men denkt over thema’s als circulariteit, arbeidsmarkt en innovatie. Ook wordt de impact gepeild van onder andere prijsontwikkelingen, stikstof, PFAS en het coronavirus. Het onderzoek meet het sentiment in de bouw- en vastgoedwereld en is telkens een momentopname. Het onderzoek wordt structureel uitgevoerd om zo de ontwikkelingen over een langere periode accuraat in kaart te brengen. Je kunt de laatste maandelijkse inzichten van de Bouw/Vastgoed Monitor hieronder gratis downloaden of contact opnemen om het marktrapport te kopen.

Nieuws

Download 50 gratis leads uit de horecasector

Bouwberichten heeft een overzicht voor je gemaakt van 50 gratis projecten in de horecasector. In de mail tref je ook projecten aan uit andere sectoren zoals: bedrijven en logistiek, kantoren, zorg, retail, onderwijs en woningbouw.